NAJAAR 2019


ONTBIJTLEZING:

29-09-2019

In de kleine zaal van Berkenbrem

 

Zondagvoormiddag 20 oktober 2019 kan

u in de kleine zaal van Berkenbrem komen kennismaken met het nieuwe uitgavenplan van het Davidsfonds, en daaruit eventueel een keuze maken en meteen uw lidmaatschap verlengen.

Wij bieden u ook een aperitiefje aan.


Zondagmorgen 27 oktober

om 9.30 u. 

Ontbijtbuffet met gastspreekster

HEDWIG ZEEDIJK

over de Italiaanse politiek

 

 

 

 


 In samenwerking met DAVIDSFONDS ACADEMIE

brengen we dit najaar een 5-delige cursus op woensdagnamiddag tussen 14 u. en 16.30 u. 

 

Data: 06/11  13/11  20/11  27/11 en 04/12/2019

'Kennismaking met het Belgische gevangeniswezen'  

door Guido Verschueren: hij was 34 jaar lang directeur van de de gevangenis 'Leuven Centraal'

n.a.v. zijn enorme ervaring met alle aspecten van het gevangeniswezen gaf het Davidsfonds ook een boek uit

'Burgemeester achter tralies'

 

 

 


DOMINIQUE KERREMANS is gastspreker bij een ontbijtlezing op 24 november 2019

Zij is oogarts en vrijwilliger bij het project MERCY SHIPS.

 

 

Mercy Ships is een internationale liefdadigheidsorganisatie die hoop en genezing brengt aan de allerarmsten die geen toegang hebben tot gezondheidszorg. Om dit waar te maken zet Mercy Ships ziekenhuisschepen in.

Hulpverlening is gratis en focust op volgende chirurgische specialisaties: tumoren verwijderen, orthopedie, reconstructieve plastische chirurgie, cataract en fisteloperaties. Zieke mensen krijgen een nieuwe toekomst of worden niet langer uitgesloten van hun gemeenschap.

Aan boord van de Africa Mercy werken meer dan 400 fantastische vrijwilligers die eersteklas medische hulp verlenen: dokters, verpleegkundigen, ingenieurs, landbouwers, bouwvakkers en nog veel meer.

Mercy Ships voerde al 82 000 levensveranderende operaties uit, gaf een vorming aan
198 000 lokale gezondheidswerkers en voltooide 1 100 infrastructuur- en landbouwprojecten sinds haar ontstaan.

Door uw aanwezigheid op deze ontbijtlezing steunt u ook het project MERCY SHIPS


Voorjaar 2020


TOAST LITERAIR

Zondag 19 januari om 9.30 u.

Ontbijtbuffet met gastspreker DIRK MUSSCHOOT

Hij bespreekt met ons het onderwerp van zijn boek 'SWEETHEARTS'

 

  • Ontroerende liefdesverhalen van Vlaamse sweethearts en hun Britse bevrijder

 

Honderden Vlaamse vrouwen werden na de bevrijding in 1944 verliefd op een Brits militair. Soms leidde dat tot een flirt of een kortstondige relatie, maar even vaak beloofden ze elkaar eeuwige trouw. Sommige koppels vestigden zich in ons land, andere zochten hun geluk in Groot-Brittannië.

 

 

We sluiten af met een nieuwjaarsdrink!


14 februari 2020 om 19 u. VALENTIJNSAVOND

 

Zoals gewoonlijk starten we de avond met een hééél lekker en uitgebreid kaas-, vlees-, bier- en wijnbuffet.

Als gastspreker nodigen we KORNEEL DE RYNCK uit. 

Hij is de auteur van het boek 'Vroeger was alles anders'

 

Sinds de golden sixties nam de welvaart in België spectaculair toe en veranderde het dagelijks leven op alle vlakken. Als kind van de moderne tijd heeft historicus en schrijver Korneel De Rynck nooit iets anders gekend. Maar hoe zag het leven eruit vlak vóór die stroomversnelling, ingeluid door Expo 58? ‘Vroeger was alles anders’ reconstrueert in woord en beeld het leven aan het einde van de jaren vijftig. Het brengt voor even de oude tijd, de jaren stillekes, terug.

 

Dit boek gaat over schepjes cichorei in de koffie, buurtcinema’s en stoffige kolenkachels. Maar ook over telegrammen, bedevaarten naar Lourdes en toiletten buiten het huis. Verrassend voor jongere generaties, en heel herkenbaar voor wie een dagje ouder is.

3d_vroeger-was-alles-anders_def.jpg

Afbeeldingsresultaat voor kaas en wijnavond

 


15 Maart 2020 ontbijtbuffet met lezing door gastspreker

JORIS VERMASSEN

'Heilige tekst, Goddeloos Beeld. Een gespannen relatie' over Mohammedcartoons, de grenzen van de humor, en hoe daarmee om te gaan als striptekenaar/cartoonist...

Joris Vermassen tekent cartoons voor De Standaard. De aanslag op Charlie Hebdo raakte hem diep. Zijn interesse in de gespannen relatie tussen de "heilige' tekst en het "goddeloze' beeld leidde tot dit boek. Vermassen bekijkt het conflict in een bredere context. Tekst en beeld vormen de inzet van een voortdurende strijd tussen religieuze, politieke en culturele krachten. Imams staan niet alleen met hun veroordeling van afbeeldingen, ook voor schrijvers is het beeld vaak taboe: prentjes zijn goed genoeg voor strips en kinderboeken, maar in romans hinderen ze de verbeelding van de lezer. Beeldende kunstenaars staan dan weer huiverig tegenover literaire teksten, bang dat hun beelden worden herleid tot een illustratie.
In een genuanceerd, soms grappig en bijwijlen zeer persoonlijk verhaal analyseert Vermassen de oorzaken van het conflict, ontkracht hij de vooroordelen en gaat hij op zoek naar een verzoening in de praktijk. Overtuigend toont hij aan dat tekst en beeld geen vijanden zijn, maar vrienden die vruchtbaar kunnen samenwerken. In deze gepolariseerde tijden is het een welkome boodschap.