Ontbijtlezing                                                                                                                               Piloten aan het ontbijt      zondagmorgen 14 november - ontbijtlezing

 

 

Met piloten aan het ontbijt

 

Kleine zaal parochiecentrum Berk&Brem om 9.30 u.

 

 

 

 Piet Van Riet werd geboren in Hamme op 10 maart 1931.  Toen hij 7 was, verhuisde het gezin Van Riet naar Dendermonde.  Daar ging hij naar de plaatselijke stadschool en daarna naar het Heilig Maagdcollege.  In het laatste jaar van de humaniora Grieks-Latijn moest hij zijn studies stoppen om medische redenen.  Om een jaar verplichte militaire dienst te omzeilen, verkoos Piet piloot te worden bij de Belgische luchtmacht.  Hij tekende een eerste contract van vijf jaar op 5 maart 1951, onder voorwaarde piloot te worden.

Piet behaalde zijn vleugels in Williams Air Force Base in Arizona op 2 augustus 1952.  Na de jachtschool in Luke AFB in Arizona, vervoegde hij de Belgische luchtmacht op de basis van Florennes op 6 november 1952.  Hij tekende daar op 1 maart 1954 een tweede contract van een jaar als officier in het toegevoegd kader.  Op 28 februari 1955 verliet hij de Belgische luchtmacht en startte op 1 september 1955 zijn loopbaan bij Sabena.  Precies drie jaar later werd hij tot boordcommandant benoemd.  Op 10 maart 1991 ging hij met pensioen.

 

 

 

Gust Janssens volgde, na zijn lagere school, de Grieks-Latijnse humaniora aan het college van Boom.  In 1952 na die humaniora, ging hij Wijsbegeerte en Theologie studeren.  In 1956 werd hij frontbrancardier tijdens zijn legerdienst van 18 maanden.  In 1957 begon hij een opleiding aan de Ecole de l’Aviation Civile en behaalde in 1959 het brevet van beroepspiloot en slaagde in de theoretische examens van verkeerspiloot.  In datzelfde jaar werd hij aangeworven bij Sabena.

 

De toelatingsproeven voor de Ecole de l’Aviation Civile bestonden toen uit een gesprek/interview, psychische testen en medische testen.  Buiten een kleine moeilijkheid met de ogen, slaagde hij voor alle proeven, zelfs kon hij, als Nederlandstalige, bewijzen dat hij het Nederlands machtig was.  Dat laatste is maar een van de vele weetjes die we te horen zullen krijgen tijdens de vertellingen.

 

Gust leerde vliegen op de Tiger Moth en op de Cessna 310A.  Later bestuurde hij ook een Douglas DC3, de Convair CV 440 Metrolpolita.  De caravelle VI en Boeing 737-200 waren nog andere toestellen die hij de lucht in stuurde tijdens zijn loopbaan.

 

 

 

Na het ontbijt hadden Piet en Gust het over de aantrekkingskracht van het vliegen.  Waarom zij kozen om piloot te worden.  Welke vliegtuigen zij bestuurd hebben.  De evolutie in de luchtvaart.  Alles doorspekt met aangename en minder aangename anekdotes.  Kortom een voormiddag die we niet licht zullen vergeten.